Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 51 - WA5328

Proiectul nr. 51 - WA5328

Autor principal: Irina Mateescu

Un acoperiș, două case

O cerință cât se poate de des întâlnită, construirea unei case cu buget redus oferă ocazia de a înșira nenumărate idei care câștigă sau pierd teren unele față de altele prin capacitatea de a descrie modul de punere în operă și eficiența planificării execuției. O modulare excesivă însă poate duce la timpi mai mari de pregătire și instructaj a voluntarilor și la munca contra desenelor și calculelor perfect realizate care își găsesc de multe ori rivalul pe teren.

Structura

Proiectul a luat formă de la o listă a materialelor ce pot fi găsite cu ușurință în orice depozit sau material de bricolaj, restrângând căutările la elemente de maxim 8m pentru a ușura transportul. Astfel, secțiunea transversală ce se repetă, formează delia pentru fiecare funcțiune a casei; ea este formată din elemente neprelucrate după venirea transportului: cherestea 7,5x20cm de 6m, 8m și 3m, cherestea de 20x20cm de 8 m. Astfel, scheletul se poate ridica și ordona ținând cont doar de pasul grinzilor de fundare care dictează poziția suprastructurii. Rigidizarea pe direcția de forfecare a grinzilor de planșeu dictează poziția pereților interiori, dublu placați și izolați fonic.

Bugetul redus a forțat micșorarea spațiului util, dar marea parte a bugetului este oferit unei structuri ce va fi folosită după dorința utilizatorului. Fiecare modul a fost realizat astfel încât să poată fi ușor de înțeles și să lase libertate utilizatorului de a citi structura. Golurile de geamuri din camerele de noapte vorbesc despre posibilitatea extinderii camerelor pe deck, iar spațiul acoperit și podul sunt structuri deja ridicate ce vor fi folosite odata ce familia se mărește.

Delimitând terenul

Nu este ușor să negociezi limitele de teren nici când ai calcan sau ai locuință izolată, fiind o luptă de la tregerea primelor garduri la discutarea fundațiilor de lângă limita terenului.

Proiectul propune distanțarea cu cca 1,5m din lateralele scurte ale terenului neîmpărțit și construirea spre interiorul parcelei. Datorită cerinței temei pentru o casă mică și una mare, cele două organisme în oglindă se opresc într-un moment de saturare a cerinței spațiului, prin adăugarea modulelor de secțiune verticale. Creșterea inversă a structurilor este un punct de plecare pentru viitoarele familii, acest concept aducând de la început împreună cauza găsirii utilizatorilor în acest spațiu, pentru un nou început.

La curte

Împărțirea terenului se face în 5 spații: teren parcelat, curtea din față, casa propriu-zisă, terasă acoperită și curtea din spate. Aceste curți oferă spații diverse pentru organizarea plantării a diverse tipuri de arbori, arbuști, flori și legume, cât și posibilitatea de imaginarea a unor zone mai intime de petrecere a timpului liber.

Finisaje

Pentru închiderile interioare au fost propuși pereți de 10 și 15 cm, pe structură din lemn cu închideri prin placări duble și fonoizolare asigurată prin straturi de vată minerală. Finisajul va fi cu lavabilă de culoare albă acolo unde sunt prevăzute placări, iar structura care rămâne deschisă va fi tratată doar cu soluții antifungice și antifoc.

Pentru închiderile exterioare sunt propuși pereți pe structură din lemn de 25 cm, precum închiderea învelitoarei pe structură ce poate asigura o izolare termică de 30 cm. Finisajul ales pentru fațadele lungi sunt: scândură tratată cu lac pe soclu, cornișă și intrados, restul fațadei fiind tratată cu închidere din tablă fălțuită în 3 nuanțe de gri, negru și alb.