Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 52 - AC0507

Proiectul nr. 52 - AC0507

Autor principal: S.C. ALT. CORP. ARCHITECTS S.R.L. / Arh. Alexandru Cristian Beșliu
Coautori: arh. Andrei Theodor Ioniță, Arh. Cosmin O. Gălățianu, Arh. Cosmin Valentin Georgescu, Arh. Octavian Bîrsan
Colaboratori arhitectură: arh. Horia Constantin Munteanu
Colaboratori specialități:
Instalații sanitare/termice/electrice: Ing. Donie Ovidiu Laurențiu
Structură de rezistență: Ing. Cosmin Buzuloiu

Argument

Satul românesc, nu doar în partea sa autentică, de rezistență, ci chiar și prin noile apariții dăunătoare, injuste, nu lucrează cu tipologii. De aceea, a gândi în sintagme de tip „locuire cuplată” sau „locuire înșiruită” are ceva contradictoriu atât în contextul larg al așezărilor rurale cât și în ceea ce reprezintă banal o gospodărie. Însăși „locuința izolată”, pare o cacofonie, casele, la țară, fiind în mod fundamental eliberate pe contur și detașate de limitele care, spre deosebire de cele din oraș, nu apar ca borne evidente. De altfel, nu putem vorbi despre cod civil și retrageri ci, mai degrabă, despre apropieri sau avansări înspre contur, intervale căutate și nu resturi rezultate din reglementări.

Soluția de față nu amendează tema cadru rămânând loială cerințelor legate de necesarul de spații, structură clară, precum și bugetul minim, dar consideră imperios necesară distincția gospodăriilor și, implicit, a caselor.

Considerăm, așadar, ca fiind nefirească și acaparatoare cuplarea a două locuințe sau înșiruirea de orice fel, lipitura nerezolvând, în fapt, recurența inevitabilă a ceea ce poate fi numit o „casă tip”, riscând, mai degrabă, să iasă, prin gabaritul dublat, din măsura locului.

Această separație, făcută în mod succesiv, în sensul unei reducții esențiale, instalează locuințele într-un minim necesar cu potențiale extinderi, deschideri și legături firești cu exteriorul pe toate direcțiile.

La limită, casa de bază are nevoie de o cameră suficientă pentru a adăposti, amestecat, mai multe activități, de la gătitul la plită, până la dormit iarna în proximitatea termoșemineului pe lemne. Această concentrare la care se adosează inevitabil o a doua celulă, baia, eliberează sub o șarpantă generală, un intrados în așteptare. Acesta poate fi folosit ca atelier, bucătărie de vară sau, pur și simplu, împlinit cu încă o cameră (cazul casei extinse) sau două.

Toată această incursiune de odăi este deservită de un spațiu neîncălzit, tip „sală” ,extrem de familiar, care pe lângă rolul de distribuție, și protecția pe Vest la vânturi și spulberări, răstoarnă și preia, vara, toate comoditățile unei case aflate în lingoare.

Parametri tehnico-economici

În spiritul temei și în sensul accesibilității materialelor în forma lor cea mai convențională, dar și a facilității punerii lor în operă, soluția de arhitectură se conformează a priori ca una imediat disponibilă în vederea extinderii ei cu spații de locuit prin mijloace neglijabile. Așadar, sub protecția șarpantei, peste fundația deja completă, și în limitele celor două timpane, casa își poate împlini cu ușurință potențialul de locuire pe urmele tălpilor lăsate aparente, cu aceeași structură de tip „timber frame” folosită pentru nucleul minimal de locuire (casa de bază - sala, camera, baia); „șantierul” minimal viitor se întâmplă în casă.

Am considerat ca fiind necesară o diferență cât mai mică de costuri între cele două locuințe, desigur, în limitele încadrării totale în bugetul de 50.000€, din considerente de accesibilitate rapidă a familiilor, prin mijloace proprii, la forma completă/completată a casei mari.

În ceea ce privește rigorile ce țin de intenția declarată de apropiere față de standardul Nzeb, orientarea V-E a sălii și a spațiului exterior protejat cu streașină (atelier/bucătărie de vară) asigură ventilarea naturală a camerelor prin două pneume esențiale către exterior, prin podul ventilat, sau, direct, prin camere.

În plus, locuința propusă va fi prevăzută cu un termoșemineu pe lemne (cu cuptor/ plită) care va asigura necesarul termic al camerelor încălzite prin conectarea la radiatoare; apa caldă menajeră va fi preparată de un boiler electric și, opțional, însă acoperitor în limitele bugetului prevăzut prin devizul centralizator, se va folosi și un panou solar plan pentru o eficiență sporită. Instalația electrică va fi prevăzută cu surse de iluminat LED, iar traseele de evacuare a apelor uzate se vor colecta într-o fosă septică comună vidanjabilă.