Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 54 - AD1010

Proiectul nr. 54 - AD1010

Autor principal: Ana Bianca Boldea
Coautori: Razvan Salomia, Ioana-Maria Mintulescu
Colaboratori arhitectură: Octavian Ristici, Iulia Vicol, Lucica Hanganu, Paulina Pana
Colaboratori specialități: Structura: Ing. Cristian Constantinescu, instalatii: Ing. Delia Nicolae

Ideea proiectului pleacă de la conceptul sugerat de temă, cel de Core House, căutând un modul de organizare și locuire de o calitate cât mai ridicată, care să permită extinderea orizontală și/sau verticală.

Strategia constructivă prevede pentru infrastructură o soluție de fundare simplu de executat cu fundații liniare și o placă de beton așezată pe un strat de pietriș, evitându-se lucrări complicate de armare (centuri de fundare, etrieri, armături longitudinale).

Suprastructura propusă este alcătuită din panouri structurale din lemn, compuse din elemente cu 2 tipuri uzuale de secțiuni, predominantă fiind cea de 15x5cm, ușor de aprovizionat și de manipulat pe șantier. Numărul redus de tipuri de panouri structurale și dimensiunile lor sunt menite să eficientizeze timpul de lucru.

Modulul de bază cuprinde camera de zi cu o nișă de dormit, bucătărie și baie în suprafața utilă echivalentă a unei garsoniere. Nodul funcțional alcătuit de baie și bucătărie cumulează și reduce lungimea traseelor de instalații sanitare.

Planul se organizează în jurul nodului funcțional/tehnic și e gândit cât mai fluent, spațiul principal, cu rol de cameră de zi, loc de luat masa, oferind eventual un loc de dormit suplimentar, comunică direct cu încăperile adiacente care, cu excepția băii, nu sunt prevăzute cu uși. Această abordare ne-a permis să reducem locul de dormit la dimensiunile unei nișe, înălțate pe un mic podium, beneficiind de suficientă intimitate și în același timp să ne limităm la o singură sursă principală de încălzire .

Într-o primă etapă modulului de bază i se poate adăuga o încăpere, prin demontarea unui perete exterior și remontarea lui, cu completările necesare, pe noua poziție.

Proiectul ilustrează modulul de bază cuplat cu un modul extins atât pe orizontală cât și pe verticală, valorificând spațiul podului, amenajat ca supantă sau mansardă. Pentru a specula la maximum suprafața locuibilă accesul la supantă se face pe o scară verticală decupată în perete.

Ne-am propus să preluăm ideea de sustenabilitate a conceptului Habitat For Humanity prin modularitate spațială și structurală, anvelopantă cu pierderi cât mai mici de căldură, lipsită de punți termice, cu fațadă și învelitoare ventilate, cu detalii de execuție uzuale, având grad redus de complexitate, soluții simple dar eficiente de asigurare a microclimatului de locuire: șemineu cu combustibil solid completat de un radiator electric în baie pentru încălzire, ventilație naturală încrucișată, obloane, și un spațiu intermediar care prin delimitarea laterală în planul streașinei devine o prispă, pentru umbrire pe timp de vară.

Toate suprafețele încăperilor, atât în plan vertical cât și orizontal, incluzând și piese de mobilier fix (banchete, spații de depozitare) au ca finisaj plăci OSB (clasa de igienă E1), o membrană neîntreruptă care conferă unitate, continuitate și căldură unui spațiu altfel de mici dimensiuni, reducând concomitent timpul de execuție, gradul de complexitate și costurile de punere în operă. Excepție face baia unde sunt prevăzute plăcile de gips carton rezistente la umezeală pentru pereți și o șapă de egalizare la pardoseală, cu placaje din plăci ceramice ca finisaje.

Nu în ultimul rând, un alt obiectiv a fost flexibilitatea în amplasare, prin variante diferite de cuplare a modulelor atât pe latura lungă cât și pe cea scurtă, care să permită construcției să se adapteze în funcție de orientarea și forma terenurilor.

Volumetria este simplă, compactă, iar materialele sunt exprimate în forma lor naturală. Am rezistat tentației de a prelua forme și tipologii vernaculare preferând reinterpretarea acestora prin materialitate și folosirea unui limbaj arhitectural reținut, în parte și din motive de eficiență economică dar fără a face concesii în defavoarea calității arhitecturale.