Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 55 - AV2211

Proiectul nr. 55 - AV2211

Autor principal: arh. Vlad Sadici
Coautori: peis.Nicoleta Andreea Mihai
Colaboratori arhitectură: arh. Răzvan Comănescu Gîlmă
Colaboratori specialități: instalatii termice ing. Andrei Leșan, rezistenta ing. Mariana Dincă, devize ing. Paulina Pană

BIOLIT

(bios - viață, lithos - piatră )

Locuința Biolit, o casa naturală sănatoasă!

Locuinta Biolit este creată pentru a accentua calitățile spațiului natural în care este amplasat sit-ul. În acest scop, am ales să utilizăm ca soluție de închidere a pereților, Hempcrete.

Am construit conceptul aplicând filosofia artistului Hundertwasser. Acesta promova construcția locuinței chiar de către proprietar susținând că aspectul acesteia este o componentă foarte importantă a personalității individului.

Avand claritate în expresie, design-ul casei este simplu, eficient, extrem de functional.

Utilizând Hempcrete avem toate beneficiile unei case naturale, cu echipamentele si confortul unei case contemporane. Acest material natural are plasticitate mare de punere în operă (putem crea forme organice) și diverse posibilități de finisare.

Casele sunt concepute astfel incat sa se situeze substandardul NZEB, necesarul de energie termica in fiindde 75kW h/mp.an. Ansamblele constructive ale acoperisului, ale peretilor si ale pardoselii sunt caracterizate de valoarea U=0,15, 0,20 si respectiv 0,18 W /m2K si sunt realizate din materiale naturale.

Soba eficienta cu masa termica incalzeste toate incaperile, incalzeste apa menajera in anotipul rece si poate fi utilizata la gatit.

Este singura sursa de caldura, nu necesita radioatoare si functioneaza cu biomasa, aerul proaspat necesar arderii fiind preluat din exterior.

Spațiul construit este modelat cu gândul de a crea o strânsă comunicare între interior și exterior.

Structura din lemn este recuperabilă.

În tipul de design propus avem un consum redus de material lemnos, iar punerea în operă este relativ simplă, respectând detaliile tehnice.

Materia primă este de sursă locală