Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 57 - NO1010

Proiectul nr. 57 - NO1010

Autori: a+noima / arh. Alexandra Berdan, arh. Ștefania Borș, arh. Ancuța Costandache
Colaboratori arhitectură: arh. Alina Andriescu
Colaboratori specialități: structură: ing. Andrei Rusu-Bobu, Instalații: ing. Mihai Mahalu

(…) este foarte greu să definești firescul, pentru că el are multiple chipuri, în funcție de oamenii care-l practică. (…) O casă trebuie (…) să aibă chip. Așa cum omul are un chip.

Andrei Pleșu - O casă trebuie să lase loc pentru mister, „Casele vieților noastre”

Redescoperirea firescului

Arhitectura caselor este modelată de resursele existente și lucrează cu ceea ce este deja acolo. Gesturile făcute specific pentru terenul studiat dau naștere unei arhitecturi simple, dar capabilă de individualitate. Cu modestie, casele reinterpretează fragmente ale arhitecturii tradiționale. Ferestrele de sud le conturează chipul și privesc spre grădină și spre soare.

Casele cu chip se îndepărtează de aleea de acces, lasă loc unei grădini pe sud și stârnesc astfel un sentiment de proprietate și de apartenență. Arhitectural, casele sunt compuse modular, simetric și ocupă total latura lungă a terenului. Acoperișul amplu, într-o apă, coboară spre grădină, protejează viața familiilor și dau caselor scara umană.

Materiale uzuale, convenționale, ieftine și ușor de găsit sunt folosite împreună în detalii facil de pus în operă.

Simplitate în execuție și eficiență în exploatare

Casele cuplate cu parter și pod parțial sunt modulate riguros și au o organizare interioară clară care facilitează și eficientizează execuţia. Mai mult, Casele cu chip pot fi adaptate unor scenarii variate de cuplare și înșiruire.

Soluțiile tehnice alese — suprastructura de tip „advance framing” placată cu OSB și gipscarton, învelitoarea din țiglă metalică, termoizolația din vată minerală și polistiren — duc către o construcție rapidă, un consum optim de material și unul minim de energie.

Suprastructura casei este de tip „advance framing” alcătuita din dulapi de lemn de brad. „Advance framing” este un sistem constructiv gândit astfel incât să optimizeze consumul de material al structurii si să crească eficiența energetică a casei.

Finisajele sunt ușor de obținut și de aplicat — tencuială decorativă la exterior și vopsea lavabilă la interior, învelitoarea din țiglă metalică, parchet laminat și gresie tip „sare și piper”, căpriori lăsați vizibili la streașină.

Interiorul asigură o temperatură plăcută în verile toride, grație protecției solare oferită de streașina generoasă, anvelopantei bine izolate termic, dar și amplasării deschiderilor principale pe faţada de sud.

Traiul firesc și frumos

Casele cu chip sunt simple ca volumetrie și finisaje, dar moderne și darnice prin spațiile multifuncționale puse la dispoziție și felul în care acestea se bucură de soare și intră în dialog cu pomii, cu clima, cu propria grădină.

Casele oferă celor două familii posibilitatea de a le locui împreună dar separat. Locuințele sunt complet independente din punct de vedere energetic și funcțional.

Zona de zi a fiecărei locuințe este compactă și se încadrează cu rigurozitate într-un plan pătrat. Livingul și bucătăria sunt amplasate în acest spațiu amplu, modular, unde totul este la îndemână și în care se pot desfășura mai multe activități curente ale familiei: preparare hrană, luat masa, lucrat, învățat, joacă, odihnă, depozitare.

Toate funcțiunile de serviciu rămân în spate și compun astfel o graniță cu rol protectiv spre nord, iar camera tehnică poate functiona și ca depozitare cu acces din exterior dar și mic atelier.

Extinderea casei se va realiza, în ea însăși, pe verticală. Zona de pod poate deveni un loc intim de dormit, loc de joacă pentru copii, sau poate oferi spații de depozitare suplimentare.

Fiecare casă primește în lateralul ei o încăpere nouă, terasa — o „cameră” generoasă, deschisă, luminoasă, un spațiu de legătură între curte și casă, în care se pot desfășura activități ale familiei, la umbra plăcută a streșinii.

Gesturile simple din soluția de arhitectură propusă împreună cu grija pentru execuție fac din Casele cu chip o soluție demnă pentru familiile care sunt în situații de locuire precară și visează la o locuință potrivită nevoilor lor. Într-o lume în care empatia a devenit o calitate rară, noi îndemnăm la un firesc de care fiecare are nevoie pentru a deveni o versiune mai bună.

Scenariul de construire

Pentru eficiența folosirii materialelor și ușurința execuției, casele au fost conformate modular și simetric, și folosesc detalii constructive simple. Soluțiile tehnice de detaliu sunt prezentate în detaliul de travee. Casa va avea înălțimea la coamă de 5m, și la cornișă de 2.30m.

1/ Trasarea, decopertarea terenului, săpăturile, compactările, traseele pentru instalații, căminele de racord și vizitare și infrastuctura caselor în sine (talpă + grindă b.a., pardoseală b.a. de 10cm + termoizolarea sub placă, hidroizolare), va fi realizată de către lucrători specializați înainte de prima tură de voluntari.

2/ Prima tură de voluntari va participa la ridicarea pereților structurali „advance framing” din dulapi de lemn de brad de 5x15cm. Voluntarii din prima serie vor placa pereții cu OSB pe o singură parte, pentru a permite realizarea ulterioară a traseelor de instalații și temoizolației din vată minerală. La pereții exteriori se va placa fața exterioară.

3/ Între primele două ture de voluntari, echipe specializate se vor ocupa de realizarea traseelor interioare de instalații.

4/ A doua tură de voluntari va participa la realizarea acoperișului, podului și învelitorii. Acoperișul din dulapi de 5x30cm, termoizolat cu 2x15cm de vată minerală, va fi acoperit cu plăci din tablă metalică. Căpriorii vor fi tratați cu un baiț și lăsați vizibili la streașină. La interior, tavanul înclinat va fi închis cu plăci de gipscarton. Înălțimea finală a casei nu depășește 5m.

5/ Între a doua și a treia tură de voluntari, echipe specializate vor asigura execuția termosistemului exterior din polistiren expandat, termoizolarea soclului casei, realizarea trotuarului perimetral și a terasei din beton. La final se va monta tâmplăria exterioară.

6/ A treia tură de voluntari va participa la finisarea caselor - interior - exterior. La interior pereții umpluți cu vată se vor închide cu plăci de OSB, placate apoi cu plăci de gips-carton care se vor chitui și gletui. La exterior termosistemul va fi finisat cu tencuială decorativă în două culori.

7/ Finalizarea casei va fi asigurată de lucrători specializați montajul pardoselilor, aparatajelor și echipamentelor.