Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 58 - SH2028

Proiectul nr. 58 - SH2028

Autor principal: Petru Vlad Stănescu
Coautori: Andreea Dobrescu
Colaboratori arhitectură: Cristian Bălan

Constructia acestor case ne-am gandit sa fie relativ simpla si foarte rezistenta. Fiind un proiect care rezolva o problema sociala conceptul de modularitate sub forma de container a adus o gramada de avantaje si anume: rigiditate si rezistenta din punct de vedere seisimic, asamblare rapida, posibilitatea de a adauga module noi constructiei si cel mai important posibilitatea de a reloca modulele preasamblate intr-o alta locatie.

Lucrand la acest proiect mi-am imaginat tot procesul de asamblare ca pe o constructie din piese „lego”, deoarece avand toate piesele pregatite, numerotate si debitate pe dimensiunile necesare asamblarea poate fi foarte usor de realizat pasii de constructie ca pe o reteta.

Urmarind tipicul cele 3 etape din fluxul de procese de construire, fiecare etapa incepe cu pregatirea elementelor din lemn ce urmeaza a fi asamblate. In prima etapa am prevazut realizarea structurii principale atat a cadrului cat si a pardoselii, a peretilor (cu izolatiile aferente) si structurii acoperisului. Fiind foarte multe elemente am considerat, pentru prima saptamana, ca nu se vor putea finaliza acoperisurile constructiilor si ca vor fi protejate, infoliate, pana la inceprea etapei cu numarul 2.

Intre primele 2 etape am prevazut trasarea instalatiilor sanitare exterioare cladirii, montajul termosemineelor si pozitionarea boilerelor electrice si instalarea ferestrelor si usilor.

In etapa 2 se reia si se finalizeaza constructia acoperisurilor, izolarea lor si pregatierea lor pentru montajul invelotorilor din tigle metalice. De asemenea, in aceasta saptamana se vor mai executa trasarile si montajul structurilor metalice pentru peretii perimetrali interiori si de compartimentare din gips-carton, pregatindu-se astfel frot de lucru pentru instalatiile sanitare si electrice.

Intre etapele 2 si 3, se vor finaliza instalatiile sanitare si electrice din peretii de gips carton si pregatirea acestora pentru a fi inchisi, precum si montajul invelitoarelor din tigle metalice.

Operatiile de lucru din etapa 3 vor avea ca scop inchiderea tuturor peretiilor din gips caron din interior , realizarea izolatiei exterioare a casei, asamblarea structurii si pardoselii terasei precum si montarea elementelor pentru fatda ventilate, care au si rol decorativ.

In ultimul pas pana la predarea locuintelor sunt prevazute toate lucrarile ce tin de detaliu si care transforma constructia intr-o casa locuibila: racordarea tututror instalatiilor sanitare si electrice ale casei cu cele exteriorare, aplicarea pardoselilor reci / calde in spatiile interioare, aplicarea tencuielilor exterioare si vopsitoriilor decorative.