Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 59 - LL9922

Proiectul nr. 59 - LL9922

Autor principal: Lenghel Ioan Laurențiu

PROIECTUL NOUA,9 propune un modul structural, realizat din stalpi, grinzi, elemente de legatura, inchideri partiale, optional elemente de decor - tip trafor si separare - tip draperie, asamblat sub forma unui cub cu latura L=3,15m, suprafata SC=9,9m² si volumul VC=31,2m³, care prin dispunere multipla pe o fundatie preexistenta, asigura, prin repetabilitate, spatiile necesare unei locuinte convenabile. Modulul, in varianta sa de baza, denumit modul M9,9A (Atrium), poate fi amplasat pe teren, intr-o faza initiala, de sine statator, suprafata sa mai mica de 10m² facand posibila instalarea sa ca foisor / pergola / veranda / anexa gradina etc. fara autorizare prealabila.

Prin delimitarea unui spatiu, in interiorul modului de baza si prin instalarea echipamentelor adecvate pe peretele despartitor : chicineta spre exterior, echipamente sanitare spre interior, se obtine un modul cu destinatia de buda / baie / bucatrie, denumit in continuare M9,9B (Buda). Prin alipire cu modulul Atrium se pot genera formule de locuire temporara de tip casa de oaspeti / bucatarie de vara / bungalow / cabina camping etc. Inaltimea suficienta permite instalarea in spatiul delimitat al budei a unei pardoseli suprainaltata pentru instalatii si a unui bazin de retentie ape pluviale la nivelul plafonului. O usa in doua canate la 90º cu supralumina poate ingloba spatiul de serviciu fie in zona chicinetei sau a spatiului deschis (in cazul locuintelor pentru 1-2 persoane) fie in baie (in cazul familiilor mai numeroase). Compartimentarea se poate realiza atat din gips carton, cat si din alt tip de panotaj, dupa buget si preferinte.

O alta variatie a modulului de baza, care presupune introducerea unei scari in interiorul cubului structural, permite atat conectarea pe verticala in cazul extinderii viitoare pe inaltime, cat si circulatia orizontala. Acest modul, realizat prin montarea contrafiselor diagonale, dispuse in cazurile anterioare la nivelul tavanului, in planul vertical al peretilor exteriori, eliberand astfel golul de comunicare intre niveluri, va fi numit M9,9C (Conexiune). Nu este necesar ca scara sa fie neaparat instalata odata cu modulul propriu-zis, aceasta putand fi montata ulterior la momentul supraetajarii. Pana atunci, modulul de tip Conexiune poate fi folosit similar cu modulul de baza de tip Atrium. Contrafisele amintite anterior vor prelua panta treptelor ajutand la fixarea ulterioara a scarii de elementele structurale.

O configuratie de baza formata din 3 module dupa formula : 1 x M9,9A + 1 x M9,9B + 1 x M9,9C poate forma o structura de locuire minimala. In aceasta faza, inchiderile exterioare (chiar lasate inca neizolate si/sau placate dinspre interior) pot fi completate cu alte elemente de inchidere fie si informale ex: policarbonat, folie polietilena, elemente reciclate etc., care sa asigure protectie pentru o ocupare in efectiv restrans, macar sezoniera, a spatiului.

Etapele de extindere ulterioara (4+ module) concomitent cu izolarea / finisarea interior-exterior a modulelor, pot asigura locuinte convenabile pentru familii din ce in ce mai numeroase, astfel pe masura adaugarii cate unui modul, odata cu cresterea numarului de membrii ai familiei, se trece la configuratii pretabile locuintelor de la 1 la 8 persoane (a se vedea Tabel corelare suprafete).Configuratia standard este reprezentata de alaturarea a 2 x 3 = 6 module (6,30m x 9,45m), dupa formula 4 x M9,9A + 1 x M9,9B + 1 x M9,9C rezultand un apartament flexibil de 2 camere, al carui coeficient SL/SU este de k = 0,8 !

In configuratii extinse, supraetajate pana la P+2(+M) niveluri, dispuse in sistem insiruit sau cuplat, tinand cont de adaptabilitatea si la alte functiuni decat cea de locuire (ex: gradinita, magazin, etc.) se poate ajunge la creearea unor condominiumuri ample, cu rate excelente de ocupare, ajungand pana la 600pers./ha., in conditiile unui POT relativ mic.(<50%), utilizand proiectul NOUA,9. Zece e pentru Le Corbusier.