Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 60 - AA6666

Proiectul nr. 60 - AA6666

Autor principal: BIA Antoniu Baghiu
Colaboratori specialități: Ing Florian Munteanu - rezistenta, ing Geni Manolachi - sanitare, termice, ing Laura Florea - electrice, Constanta Oloariu - deviz

Avantajele schemei propuse:

1. Arhitectura se adaptează la constrângerile sitului, la elementele naturale și la posibilitatea extinderii ulterioare. Pentru a obține o grădină cât mai mare, clădirile sunt masate spre nord, deschizându-se în acest fel spre sud, spre lumină. Pentru intimizarea celor două unități se prevăd accese separate pe proprietate și un paravan.

2. Acoperișul dublu ventilat, extins peste terasa din fața casei este un reglator climatic și cea mai importantă protecție a casei la factorii de mediu, oferind totodată posibilitatea unei terase acoperite, prispa, în imediata apropiere a bucătăriei și a zonei de zi. Acoperișul într-o singură apă va permite iluminarea în profunzime a încăperilor pe timp de iarnă, oferind în același timp umbra necesară în timpul verii.

3. Folosirea luminii naturale, sud-nord, ca element sustenabil și factor de calitate arhitecturală prin: utilizarea unor ferestre suprafețe rezonabile (costul mp fereastră < mp zid plin) ce vor crește nivelul de confort al locuirii și vor scădea dependența de curent electric. Se propune ca o parte din ferestre să fie fixe, și deasemenea să fie făcute pe șantier, folosindu-se ancadramente de lemn atașate structurii casei.

4. Masă termică element sustenabil- dezavantajul major al construcțiilor de lemn este lipsa inerției termice a elementelor constructive acest fapt ducând la cheltuieli semnificative pentru încălzirea și răcirea spațiului. Pentru a contracara acest dezavantaj se propune realizarea unor elemente cu masă termică cum ar fi: pardoseala de beton de cota 0.00 strat finit, zona termoșemineului îmbrăcată în zidărie folosindu-se cadrele de lemn a structurii.

5. Termoșemineul, înconjurat de zidărie de cărămidă pentru eficiență termică mărită este piesa centrală ce va coagula întreaga activitate a vieții din interiorul casei, fiind în același timp și fundalul pentru locul de luat masa.

6. Tabla ondulată ca element important în dinamică arhitecturală, este folosit atât pentru acoperiș cât și pentru pereți exteriori, și este o soluție economică de protecție eficientă la factori dinamici sau la incendiu, în condițiile în care propunerea nu folosește polistiren pentru izolația pereților.

7. Posibilitatea captării apelor meteorice în bazine de plastic, acoperite cu tablă, situate în zona de nord a casei. Acestea nu fac obiectul devizului.

Trei etape constructive:

  1. realizarea structurii de lemn inclusiv a fermelor acoperișului

  2. placarea cu osb, înfolierea structurii de lemn și izolarea casei

  3. lucrări de finisare atât la interior cât și la exterior

Etape de lucru cu voluntarii:

1-Realizarea structurii de lemn inclusiv a fermelor acoperișului și punerea pe poziție

Fiecare perete va avea o schema de montaj iar echipele de voluntari vor fi împărțite în patru echipe de câte șase sau șapte oameni ce vor lucra concomitent. Primele două echipe vor dimensionarea elementelor de lemn și vor realiza tronsoane de pereți. Ultimele două echipe vor ridica pereții și îi vor rigidiza. Fermele acoperișului vor fi realizate de primele echipe pe măsură ce pereții vor fi finalizați și vor fi montate în faza ultimă.

2-Placarea cu osb, înfolierea structurii de lemn și izolarea casei

Primele două echipe vor monta plăcile de osb la pereți în timp ce restul voluntarilor vor acoperi cu folie osb-ul. Închide acoperișul cu învelitoare, astereala de osb, folie se va realiza de echipe specializate. Pe măsură ce pereții sunt placați se vor realiza golurile ferestrelor și a ușilor iar mai apoi se vor înfolia și închide la exterior cu plăcile de tablă ce vor fi în prealabil dimensionate pe fiecare tronson. Vata minerală va fi montată în casetele de lemn ale structurii după ce acoperișul este finalizat. Termoșemineul va avea toate elementele de racord înglobate în zona de coș dedicată, urmând a fi montat și racordat la finalizarea lucrărilor.

3- Lucrări de finisare, montarea tâmplăriilor atât la interior cât și la exterior

Două echipe vor placa cu ipsos-carton pereții la interior în timp ce alte două vor chitui rosturile. După această fază echipe specializate vor monta tâmplăriile, atât cele mobile cât și cele fixe, iar voluntarii vor finisa pereții placați cu ipsos. Pe durata uscării chitului, două echipe de voluntari vor finaliza placarea cu tablă la exterior a casei și două vor realiza terasa de pe zona sud. Vopsitoriile atât la pereți, tavane cât și la podeaua de beton se vor realiza în ultima fază precum și placările cu faianță.

Pentru restul lucrărilor de instalații, mobilier, se vor contracta echipe specializate.