Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 63 - LO7223

Proiectul nr. 63 - LO7223

Autor principal: arh. Ovidiu Constantin Serghe
Coautori: arh. Liviana Arsene
Colaboratori specialități: ing. Andreea Stanciu - structura, ing. Cosmin Stamatoiu - instalatii

Z

( - - . . )

.

Casa mică se naște în jurul focului. Nucleul generează o serie de spații care se succed precum aripile unei moriști. Structura modulară permite o transformare ulterioară a casei de către cei care o locuiesc. Ea se dorește a fi un PUNCT de început de casă, un trunchi care are posibilitatea de creștere. În sprijinul acestei idei vine și poziția scării, care este așezată spre limita laterală pentru a oferi posibilitatea unei alipiri cu alte spații odată cu creșterea familiei, ori extinderea unui planșeu peste living care creează posibilitatea extinderii dormitorului mic.

 

-

Casa mare își așează în LINIE toate spațiile care servesc pentru a elibera camera bună a casei, cameră în care se trăiește, în care se desfășoară toate trăirile familiei. Camera este pe de o parte servită de aceste spații, iar pe de altă parte de prispa care se desfășoară pe toată lungimea casei. Se dorește a fi o cameră eliberată, un spațiu curat, flexibil care este pus în slujba celor care trăiesc în această casă.

Ambele case sunt gândite pe o structură ușoară, modulară, din stâlpi și grinzi de lemn de brad așezate pe fundații înșurubate puțin intruzive, lăsând terenul liber prin suspendarea structurii și eliminarea proceselor umede.

Cele 2 case împart aceeași lățime a casei de 6 metri care împreună cu prispa dispusă pe sud și acoperișul într-o apă oferă o desfășurare unitară de volume. De asemenea, această caracteristică oferă posibilitatea de a fi cuplate o casa mică cu o casă mare în funcție de contextul altor situri.

Ne-am gândit ca ambele case sa aibă posibilitatea de a putea fi așezate pe orice formă de teren. De aceea am încercat să reducem la minim toate spațiile și să ne folosim de înălțimea mare dată de panta acoperișului pentru a așeza sus dormitoarele, lăsând parterul exclusiv pentru zona de zi. Deși structura casei este modulară din stâlpi și grinzi de lemn de brad, prispa păstrează interaxele structurii casei, dar are o structura metalică din țevi galvanizate. Structura este rigidizată cu contravântuiri metalice. Prispa este acoperită prin prelungirea pantei învelitoarei din tablă cutată. Dorința a fost aceea de a micșora secțiunea stâlpilor pentru a obține o zveltețe a fațadei sudice.

Conceptul din spatele proiectului a fost acela de a expune două variante posibile de flexibilitate ale unei case. Una este aceea în care camera de zi este una amplă, aerisită care permite mobilarea diferită a acesteia în funcție de nevoile celor care o locuiesc (casa mare), iar cea de-a doua fiind posibilitatea de intervenții ulterioare pentru a mări casa (casa mică).