Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 64 - TC2105

Proiectul nr. 64 - TC2105

Autor principal: Sabrina Ene-Butnariu
Coautori: Sergiu Petrea, Neagoe Diana
Colaboratori arhitectură: Sebastian Apostol, Dan Rosu

Miza proiectului

Proiectul își propune să demonstreze că un buget redus și suprafețe construite mici nu reprezintă un impediment în obținerea spectacolului arhitectural și a unor locuințe confortabile.

Senzația de spațiu aerisit și încăpător este negociată dibaci prin optimizarea scenariilor de locuire, punând accentul pe funcționalitatea fiecărui metru pătrat, fără a neglija factorul psihologic pe care îl are estetica generală a habitatului propus.

Spațialitatea interioară

Prin crearea unor planșee intermediare deasupra încăperilor care nu necesită înălțime liberă mare, s-au obținut spații suplimentare la mansardă eliberând parterul de presiunea supraaglomerării. Prin faptul că este păstrată legătura vizuală dintre ele, mansarda și parterul beneficiază reciproc de impresia unei spațialități generoase. Hamacul montat deasupra încăperii principale permite simultan utilizarea la maxim a suprafeței construite, eliminarea necesității balustradelor în dreptul supantei și păstrarea percepției de parter înalt.

Conformarea Nzeb

Locuințele au o volumetrie optimizată în raport cu orientarea cardinală, cu un nord mai opac și un sud mai generos vitrat și protejat simultan de acoperiș. Acesta umbrește în timpul verii evitând supraîncălzirea, în vreme ce iarna, când unghiul de incidență coboară permite aportul solar pasiv și încălzirea pardoselii, care radiază mai departe în restul încăperilor. Din diferență de temperatură între latura nordică și cea sudică se formează curenți de aer ce permit ventilarea pasivă încrucișată. Clădirile sunt foarte bine izolate, etanșe la vapori și au fost conformate astfel încât să fie eliminate complet punțile termice, pentru obținerea unui consum redus de energie și atingerea standardelor Nearly Zero Energy Building.

Optimizarea construcției

Sistemul constructiv propus mizează pe soluții simple, care să fie accesibile execuției cu voluntari. Modulările tramelor și interaxurile dintre elemente au fost stabilite astfel încât să fie minimizate pierderile de materiale. Din același raționament, s-au folosit secțiuni similare pentru elementele clădirii, astfel încât resturile sa poată fi refolosite în altă parte, optimizând resursele la maxim.

Etape constructive