Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 65 - TA1359

Proiectul nr. 65 - TA1359

Autor principal: asist. univ. dr. arh. Radu Sfinteș
Coautori: asist.univ.dr.arh. Anda-Ioana Sfinteș, drd. Arh. Dragoș Gherghescu
Colaboratori arhitectură: stud.arh. Ana-Luiza Simion, stud.arh. Teodor Mareș, stud.arh. Bianca Iulia Stăncescu
Colaboratori specialități: ing. Paul Florin Barta

MODUL_HABITAT

Modul de locuire își pune amprenta asupra individului și posibilităților sale de dezvoltare personală sau pe dezvoltarea relațiilor cu familia și cu ceilalți. Din acest motiv construcția propusă urmărește oferirea unui grad ridicat de confort care se regăsește nu atât în suprafețe, cât în posiblitățile de utilizare a spațiului, în ușurința decupării și luării în stăpânire a unor locuri din propria casă, dar și posibilitățile de întâlnire cu vecinii – se are în vedere negocierea relațiilor cu ceilalți prin negocierea spațiului. A avea un loc în care să meșterești, sau a avea o nișă de dormit retrasă chiar și în cazul locuirii într-o casă mică poate avea un rol fundamental într-o dezvoltare sănătoasă. La fel posibilitatea de socializare cu vecinii – în fața intrării, în curte, pe terasă etc.

Conceptul structural al construcției propuse pleacă de la ideea de modulare – un modul fiind dimensionat în funcție de jumătate de placă OSB – pentru a eficientiza procesul de construire și micșora pierderile. Această modulare facilitează, totodată, modificarea sau personalizarea locuinței în funcție de condițiile de amplasament, buget, nevoi și dorințe etc. Se pot adăuga ușor panouri similare pentru mici compartimentări, iar tâmplăriile exterioare pot fi montate în număr mai mare sau mai mic, pot fi adăugate sau scoase, pot fi mărite pe înălțime etc. dată fiind încadrarea acestora într-un modul. Modularea face mult mai ușoară asamblarea pieselor și diminuează posibilitățile de generare de pierderi. La interior se pot adăuga uși pentru a separa camera de hol, dacă se dorește.

Din punct de vedere volumetric am conceput un nucleu de bază ce poate fi cu ușurință extins în diverse moduri, astfel adaptându-se la posibilitățile lăsate de teren sau la condițiile de amplasament – îndreptând, de exemplu, noile module către peisaj. Locuința de tip 2 ilustrată în propunere lasă de la început loc extinderii în viitor cu încă un dormitor.

Ridicarea construcției de la sol urmărește ușurarea posibilităților de acces la zonele de instalații, facilitând astfel realizarea mentenanței și identificarea rapidă a eventualelor probleme.

Pentru încălzire am optat pentru două tipuri de surse – o centrală electrică și o sobă ce pot fi utilizate alternativ sau în paralel. Soba poate asigura o încălzire de durată (radiază după stingerea focului) sau poate fi utilizată în cazurile în care pică tensiunea, în timp ce centrala electrică poate fi utilizată pentru menținerea unei anumite temperaturi atunci când casa nu este locuită sau pe timp de noapte.

Pentru apă caldă menajeră se propune instalarea unui boiler electric.