Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 66 - LE3437

Proiectul nr. 66 - LE3437

Autor principal: arh. Farkas Endre Lehel, PLATFORM CONCEPTED ARCHITECTURE S.R.L.
Colaboratori arhitectură: arh. Iszlai Tamas / B.I.A. Iszlai Tamas
Colaboratori specialități: rezistență: ing.Ionuț Munteanu, STRUCTURALIA STUDIO S.R.L., instalații: ing. Radu Luca, INSTADRAFT S.R.L.

Incinta si amplasarea obiectivului

Terenul are o pozitionare avantajoasa fata de punctele cardinale, are o forma dreptunghiulara cu latura lunga paralela cu drumul de acces iar din punct de vedere nivelitic este relativ plat, prezentand o panta mica spre est.

Necesitatile unei case cu doua unitati de apartament, o garsoniera si un apartament, si retragerile fata de limitele de proprietate solutioneaza conturul boiectivului propus in centrul amplasamentului. Astfel creandu-se o curte spre sud, deschisa spre strada, plantata cu vegetatie inalta pentru a umbrii corespunzator locuintele si o curte posterioara, ascunsa, unde se pot dezvolta activitati gospodaresti.

Obiectivul propus

Constructia propusa da loc pentru doua locuinte, un apartament si o garsoniera, dezvoltate pe parter si partial mansarda la apartament cu amenajarea unui dormitor. Structurarea functiunilor la nivelul parterului este similara la cele doua apartamente, astfel incat da posibilitatea de extindere ulterioara a garsonierei spre pod,

Garsoniera se compune dintr-un hol acces, spatiu de zi ce cuprinde livingul, locul de luat masa si bucataria, o debara si o baie.

Apartamentul cu doua camere, la parter, este alcatuit din aceleasi spatii, enumerate mai sus, cu o extindere spre pod pentru a da loc la a doua camera. Legatura pe verticala se face printr-o scara interioara realizata din lemn.

Din punct de vedere structural, locuintele sunt realizate pe fundatii izolate din beton, peste care se extinde un cadru din grinzi de lemn, planseul peste sol este realizat dintr-un panou modular termoizolant, cu inchidere din placi de OSB, suprastructura, peretii, planseul peste parter si sarpanta este realizata din cadre de lemn, termoizlate in camp.

Finisajele interioare si exterioare sunt propuse din placari cu montare uscata, invelitoarea si tinichigeria este propusa din elemnte prefabricate din tabla plana prefaltuita, astfel incat se pot monta cu usurinta de catre voluntari.

Placare exterioară este propusă a fi din scânduri nerîndeluite, lăsate să se usuce dupa montare, astfel creând un strat protector natural. Ulterior decolării suprafetei se dă cu un strat protector pe bază de apă, transparentă.

Din punct de vedere al amenajari interioare s-a propus crearea unui nod fix, grupat pe latura comuna a partamentelor, directionat spre nord, unde se organizaeaza spatiile umede si circulatiile, pe cand spre extremitatile directionate spre sud, est si vest s-a creat un spatiu deschis, liber pentru a da posibilitatea de amenajare in functie de nevoile famililor care vor locui in aceste obiective.