Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 67 - AS0607

Proiectul nr. 67 - AS0607

Autor principal: Arh. Adelina-Laura Nedelcu-Panduru
Coautori: Arh. Simona Rotundu
Colaboratori arhitectură: Arh. Alexandra Radu
Colaboratori specialități: Ing. Radu Cazamir (rezistenta), Ing. Cristoff Baloc (rezistenta), Ing. Ungureanu Florin (instalatii)

VERSATILITATEA este cuvantul ce guverneaza acest proiect. Locuinta are posibilitatea de a se adapta oricarei conditii de teren, oricaror conditii climatice si oricarei orientari cardinale. Solutia prezentata este din punct de vedere arhitectural cea mai ofertanta, UNA din multitudinea de posibilitati pe care le ofera aceasta locuinta, prin forma si solutiile tehnice adoptate.

Ideea de core-house a fost reinterpretata. “Coaja” care o imbraca si in acelasi timp o protejeaza, se poate roti in functie de directia vanturilor sau de modul de cuplare, planul ramanand acelasi.

Exemplul este chiar terenul pus la dispozitie unde camerele principale au fost orientate in asa fel incat sa fie bine luminate (spre sud), dar si protejate in partea de nord prin functiuni complementare. Se creaza un buffer care protejeaza camera principala si nisa de dormit, pe partea de nord, buffer ce este sustinut si de o plantatie de conifere, ulterioara.

Forma in jurul careai graviteaza solutia este patratul. Planul minim de la care se porneste este “celula” de baza, care inglobeaza baia si camera principala, careia i se adauga functiunile necesare cu un confort sporit. Intr-o amprenta minimala construita este dezvoltata o suprafata utila mai mare decat cerintele minime specificate prin lege.

Modulul A (locuinta de 20 000 de euro) este o forma de standardizare a solutiei, urmand adaptarea acesteia la teren.

ETAPIZAREA SOLUTIEI OPTIME:

ETAPA 1 - stabilirea pozitie coamei in functie de factorii climatici sau de forma terenului.

ETAPA 2- stabilirea planul in functie de coordonatele cardinale.

ETAPA 3 - pozitionarea teraselor astfel incat sa pastram fluxul de functiuni in interior (Depozitarea poate deveni terasa si invers, in functie de intimitatea pe care dorim sa o cream pentru locatari.)

Deasemenea golurile in peretele de nord sunt de dimensiuni reduse si chiar se pot elimina in totalitate, deoarece rolul acestora poate fi preluat de golurile de acces.

VERSATILITATEA se traduce si prin amplasarea constructiei in toate situatiile prezentate mai sus, pentru ca forma o permite. Simpla rotire a anvelopantei creaza silueta ideala pentru integrarea estetica in sit. Pantele abrupte sustin amplasarea intr-o zona de deal si munte, in aceeasi masura in care existenta “prispei” pe terasa din spate sustine amplasarea in zona rurala. Acoperisul in 2 ape inegale incadreaza perfect constructia intr-un peisaj urban contemporan, iar detasarea de la sol si stratul de aer ventilat o recomanda pentru un amplasament pe plaja.

Structura de rezistenta este o solutie mixta, de stalpi si grinzi de lemn, sustinuta si de peretii portanti din dulapi. Solutia a permis crearea unei zone de “supanta locuibila”, o zona cu inaltime rezonabila, care da posibilitatea proprietarului sa se extinda in viitor, fara modificari structurale, prin simpla placare a grinzilor existente cu OSB, rezultand extinderea spatiul de supanta pana la dimensiunile unui apartament de 2 camere.

Cladirea este detsata de sol, pe fundatii izolate, de tip surub, o solutie inovatoare, care permite circulatia aerului pe tot perimetrul cladirii, o solutie extrem de benefica unei structuri de lemn.

Foarte importanta este posibilitatea de separare cadastrala ulterioara.

Prin dublarea peretelui (cu costuri minime) si crearea unui rost de dilatatie, familia-partener, in timp, se poate muta, poate vinde locuinta, are posibilitatea sa isi individualizeze proprietatea fara afectarea vecinatatilor.

Pastrand in continuare ideea de adaptabilitate a constructiei, Modulul B este extinderea solutiei core-house, ce raspunde unor cerintelor spatiale mai mari, pentru o familie cu mai multe persoane, raspunzand in aceasi masura cerintelor temei de proiectare si a cerintelor minime conform Legii Locuintei pentru un apartament de 2 camere.

Aceeasi supanta partial acoperita cu OSB, da posibilitatea si locuintei mari de a se extinde. Astfel, in timp, proprietarii isi pot functionaliza intreaga suprafata a supantei, fara modificari structurale.

VERSATILITATEA se poate traduce si prin modul de plasare pe teren al constructiilor (cuplat, insiruit):

CUPLAREA: - se poate realiza pe toate cele patru laturi ale constructiei, in functie de forma terenului, dimensiunile acestuia si pozitia accesului.

INSIRUIREA: - solutia cuplarii se poate repeta, pe directia stabilita anterior, fiind recomandata pentru terenurile inguste si lungi

Cuplarea si insiruirea prezentate in situatia de fata, raspund cerintelor temei de proiectare, mai exact contextului de amplasare intr-o zona de deal, rezultand o integrare a anvelopantei in peisaj.

Extinderea pe orizontala se face glisand pe sistemul unui sertar, una din laturile anvelopantei. Costurile de transformare din Modul A (locuinta de 20 000 de euro), in Modul B (locuita de 30 000 de euro) cresc in procent de doar 30%. De altfel nici nu se atinge suma de 30 000 de euro pentru Modulul B, ambele case fiind incadrate in bugetul maxim stabilit de 50 000 de euro.

Modulul B reprezinta extinderea, pe latura de vest, a Modulului A, rezultand astfel apartamentul de 2 camere, conformat pentru un numar mai mare de persoane.

In functie de numarul de membri ai unei familii si compozitia acesteia, dormitorul si supanta pot fi destinate atat adultilor cat si copiilor, in functie de necesitatile familiei-partener, supanta avand un avantaj prin temperatura mai ridicata la nivelul acesteia.

MODULUL C - solutia suplimentara este rezolvarea unei locuinte mari in aceeasi amprenta cu Modulul A. Astfel zona de parter devine zona de zi, separand total zona de noapte, pozitionata la mansarda partiala, care primeste un dormitor separat cu dressing.

Aceasta solutie este benefica in momentul in care terenul este redus, si exista necesitatea realizarii de locuinte pentru familii mai numeroare. Totodata avantajul este ca posibilitatea de cuplare cu Modulul A este infinita.

Am incadrat-o pe aceasta la locuinta mare deoarece costurile de executie depasesc bugetul unei locuinte mici, fiind sub bugetul celei mari.

Se pot executa 3 tipuri de scara, oricare dintre acestea fiind plauzibila pentru realizarea accesului la mansarda.

Termoizolatia este propusa in sistem continuu, pe toate laturile constructiei si este realizata din materiale ecologice, biodegradabile, celuloza. Aplicarea continua a solutiei termoizolante se realizeaza intr-un timp scurt si asigura reducerea puntilor termice.