Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 68 - LZ1001

Mențiune
Proiectul nr. 68 - LZ1001

Autor principal: Arh. Laura Cristea, Arh. Raphael Zuber
Coautori: Arh. Mihai Șom

Casa mare

Un singur spațiu, parțial interior, parțial exterior se desfășoară în jurul unui centru clar marcat: parcurs într-o direcție crează un circuit închis, intim. Parcurs în direcție opusă, se deschide către zona publică și câmpul din jur, devenind infinit. Centrul casei este plasat în afara spațiului închis: terasa circulară și structura acoperișului peste terasă, ca o fereastră pe un piedestal, fac din întreaga curte un spațiu interior.

Prin aceste considerente spațiale, casa „crește”, devine mai mare decât este în fapt.

Patru grădini

Propunem o locuire care profită de suprafața de teren generoasă, completând suprafețele interioare minimale cu spații exterioare acoperite. Locuințele sunt de fapt patru grădini care delimitează climatic, de-a lungul unei laturi, spațiile cerute prin temă.

Dată fiind importanța grădinii ca întreg, propunem ca spațiile interioare să fie identice: 4 locuințe de aprox. 47mp, o medie între suprafețele cerute pentru cele două tipuri inițiale. Considerăm că prin conformarea de tip vagon, ele permit locuirea a 1 - 4 persoane. Prin lungimea casei se crează două capete mai intime, dar oferă și posibilitatea separării a două dormitoare printr-un perete, sau extinderea cu o verandă închisă. Cuplarea pe latura lunga a caselor este eficientă constructiv, iar din punct de vedere al instalațiilor apropierea lor de stradă reduce costurile traseelor de instalații.

Expresia arhitectonică

Prin detaliile propuse accentuăm primul gest de ocupare a lotului primit: împrejmuirea cu gard simplu de lemn, care devine în același timp și fațadă către stradă și spatele lotului. Ea se va construi la început fragmentat, reducând costurile inițiale dar definind grădina acolo unde este necesar spațial.

Fațada interioară, către propria grădina, rămâne „moale” - termoizolația se acoperă doar cu o membrană hidroizolantă, permeabilă la vapori, și rezistentă UV, de tipul celor folosite în sistemele de fațade ventilate, ea fiind totuși protejată de streașina lată și local de panouri de OSB acolo unde există risc de lovire.

Locuințele sunt construite în sistem timberframe, cu ferme de lemn care crează un pod ventilat, accesibil doar ocazional pentru depozitare suplimentară.

În schimbul unor spații exterioare generoase, propunem o finisare extrem de redusă, cu OSB aparent la interior, vopsit în alb, și aplicarea locală a gips-cartonului rezistent la foc pe zona bucătăriei și a termoșemineului.

Comentariul juriului

„Proiectul este remarcabil în ceea ce privește spațialitatea propusă. Locuirea se petrece atât înăuntru, cât și afară, sub un mare acoperiș care protejează și conține. Frumusețea casei constă în această serie de spații intermediare, ipostaze diferite ale unei mari grădini. Juriul apreciază tectonica arhitecturală care decurge din modul de a lucra cu elementele constructive: ziduri, stâlpi, grinzi, intradosul învelitorii lăsat aparent. În acest sens, este apreciat faptul că elementele structurale nu se limitează la stricta lor funcțiune, ci lucrează cu spațiul, îl definesc.”