Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 70 - MS2021

Proiectul nr. 70 - MS2021

Autor principal: Arh. Szava Nandor
Coautori: Arh. Bogdan Bolog
Colaboratori arhitectură: Arh. Bogdan Bolog
Colaboratori specialități: Tamas Vanyi, inginer structurist, Nandor Szeles Tofalvi, inginer instalatii

Text explicativ.pdf

COnceptul

O casa „manuscris” este în primul rând un proiect, o serie de foi albe scrise cu grijă, ce pot deveni un cămin. El înglobează toată știința constructivă, printr-un pachet complet de valori și care poate fi modelat după specificul arhitectural zonal. El este validat de persoane competente și este oferit celor care doresc să-l tipareasca.

Proiecte de case manuscris ar trebui sa existe in sertarul tuturor primariilor si oferite la nivel de proiect (dosar autorizat), construcție finanțată parțial sau in întregime.

Proiectul nostru de casă (manu)Scris a plecat de la nevoia de bază și anume spațiul de dormit. Atomul casei are 3 părți, unul de trecere, unul de depozitare și un nucleu, dormitorul propriu-zis. Restul spațiilor, camera de zi, bucătăria, grupul sanitar și debaraua sunt construite pe același principiu de 3 părți, dar cu lățimi diferite.

Casa se formează prin alăturarea diferitelor “particule” și poate avea un grad mare de flexibilitate în funcție de nevoi.

La nivel individual se formează o casa de lățime mică ce este adaptabilă la terenuri cu lățimi înguste, dar în cazul de față am ales să alăturăm două locuințe formând un ansamblu compact cuplat.

COstul

Cu infrastructura și suprastructura am decis sa mergem pe o soluție clasică de beton cu blocuri și grinzi de fundare și cu placă de beton armata.

Suprastructura este formată din osatura de lemn cu profile de 15x8cm, placata cu OSB de 18mm. Peste care se monteaza o membrana autoadeziva bituminoasă (1).

Pentru partea de finisari am propus un materialul care aduce beneficii, atât la timpul de execuție dar și la costul total și anume panoul termoizolant cu poliuretan (2) (panoul sandwich). El îndeplinește dublu rol, ca protectie termica și ca finisaj exterior. Este un material ușor de manevrat și cu rezistență sporită in timp. La interior am considerat a fi suficient vopsirea structurii cu vopsele pe baza de apa in spațiul camerei de zi și al dormitorului.

Avand structura și finisajul exterior rezolvare cu un buget restrans ne-am permis implementare unor instalatii de ventilare, incalzire, racire, care vor face mai fericiți utilizatori, atat pe termen scurt cât și pe termen lung prin facturi scăzute

COnfortul

Instalațiile au fost gandite astfel incat sa ofere flexibilitate locatarilor. Încălzirea poate fi realizata pt toata casa prin sistemul de ventilatie, cu ajutorul unei baterii electrice, o soluție practică, dar costisitoare in timp, astfel aceasta metoda de încălzire o recomandăm pana la -2, -3 grade C, exterior. Pentru a avea o alternativa la încălzire, am amplasat ventiloconvectori în dormitor și în living, in părțile de sus al dulapului multifuncțional, acestea fiind alimentate cu apa calda din focarul cu centrala termica, al sobei de gatit, si cu apa rece de la o unitate de clima monobloc, pozitionat pe peretele exterior nordic. Astfel in funcție de temperaturile exterioare putem opta pt răcire cu unitatea de clima prin ventiloconvectori, pt încălzire prin sistemul de ventilatie sau pt incalzire prin ventiloconvectori facand un foc in sobele de gatit. Căldura din soba poate fi folosit fie pentru încălzirea casei, fie prepararea apei calde menajere, sau consecutiv ambele.

Apa calda menajera va fi produsă de un boiler cu pompă de căldură aer-apa, și o serpentina pentru racordul la soba de gătit. Acest tip de boiler este o soluție ideală în zonele cu racord electric stric monofazat, unde prin eficienta marita al pompei de căldură, acesta prepara foarte economic apa calda menajera, neincarcand semnificativ rețeaua electrică.

Aerul interior curat este asigurat de sistemul de ventilație, care aduce o economie considerabilă la factura de încălzire, minimalizand pierderile de căldură prin aerisirea casei, totodată pe timp de vară, cand temperatura exterioară este mai scăzută decât temperatura interioară acesta printr-o valva de by-pass introduce aerul rece filtrat direct in casa, astfel putand sa raceasca casa peste noapte, la o valoare setata in modulul de automatizare din dotarea echipamentului.

Sistemul electric a fost gandit cu un accent deosebit pe siguranta. Se vor folosi cabluri ce se pot monta direct pe lemn. Doze de aparataj și de legături antifoc, rezistențe la 900 grd C, un tabloul electric bine distribuit și dotat cu sigurante diferentiale, care împiedică probabilitatea de curentare accidentală. Pentru a păstra o etanseitate perfecta a peretilor exteriori, in zona lor prizele vor fi montate in pardoseala, unde fie se monteaza prize in pardoseala, fie se leaga un prelungitor.

Pentru protejarea mediului, casele vor fi dotate cu sistem de filtrare al apelor reziduale, printr-o microstatie de epurare, eficienta 98%, astfel după filtrare, apa poate fi refolosita pt udat sau lăsat liber într-un sant colector.

Elementul multifuncțional al casei este dulapul. El parcurge toate încăperile și devine coloana vertebrală ce oferă flexibilitate întregii locuințe. Poate oferi spatii de depozitare, accesibile din doua parti, inglobeaza instalatiile sanitare si electrice și nu in ultimul rand, prin gabaritul generos, poate cuprinde o zona de dormit pentru copii. Concentrand toate elementele conexe in interior, pereții exteriori pot fi liberi, ceea ce se traduce printr-o iluminare mai eficientă a spațiilor.

(1) Oferta cerută la Bauder 8.15 euro/mp + TVA

(2) Oferta cerută la Topanel 19.85euro/mp +TVA