Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 71 - MT1358

Proiectul nr. 71 - MT1358

Autor principal: Arh. Tripon Loredana
Colaboratori specialități: Structuri: Ing. Dumitru Alexandra, instalatii: Ing. Pintea Tiberiu

Ideea proiectului converge catre solutionarea mai multor aspecte in contextul temei date.

Modularitate

Primul aspect luat in considerare este planul de baza generat prin modularitate, ce permite dezvoltarea acestuia si crearea mai multor posibilitati de extindere a locuintei.

Plan de baza

Locuinta minimala are in vedere conceperea spatiului in masura in care poate satisface cerinte de ordin functional si de ordin estetic.

Planul de baza cuprinde o zona de acces, o baie, o bucatarie cu loc de luat masa, si o zona de zi ce poate include un loc de dormit si posibilitatea de a se extinde cu o incapere.

Extindere

Pornind de la planul de baza se poate obtine o a doua incapere prin adaugarea altor module in plan iar prin pastrarea unghiului de 45 de grade la acoperis locuinta se poate extinde pe inlatime si se poate cupla cu alte locuinte.

Spatiul podului poate fi conceput astfel incat sa se poate extinde cu o camera sau doua camere.

Cuplarea locuintelor

Locuintele se pot cupla in mai multe variante, doua locuinte mici sau doua mari, sau o locuinta mare si o locuinta mica. Spatiile au fost gandite astfel incat prin cuplarea acestora sa se reduca costurile la instalatii.

Relatia cu situl

O alta conditie in ceea ce priveste relatia cu amplasamentul este orientarea si deschiderea catre exterior a zonei de zi, astfel incat acelasi volum sa se poata amplasa pe mai multe situri diferite.

Relatia cu zona/volum si forma

Un alt aspect important considerat in cadrul acestei teme este alegerea formei care sa justifice relatia cu situl propiu zis, cu zona geografica, dar in aceeasi masura sa tina cont si aspectele economice impuse prin proiect.

Forma cea mai stabila din punct de vedere structural fiind cea triunghiulara, este forma de la care s-a plecat, gerenerand o compozitie volumetrica simpla.

Pe aceasta forma s-a optat pentru o invelitoare din tabla ce imbraca si peretii laterali si care ofera o mentenanta mai buna in timp.

Sistem structural

Pe sistemul structural impus prin tema s-a optat pentru o alcatuire ventilata de tip inchis, unde intre stratul de aer ventilat si termoizolatie s-au interpus in cazul de fata placi OSB, ce ofera o mai buna rezistenta la foc si asigura o protectie mai buna a scheletului si a termoizolatiei fata de umiditatea din exterior, dar si o rigidizare si contravantuire a structurii.

Etape executie

Etapele ce nu se vor executa de catre voluntari in cadrul acestui proiect sunt cele de fundatii, montaj invelitoare tabla si montaj instalatii sanitare, termice si electrice.

Prima etapa este cea de terasamente, desi terenul are panta se pot face lucrari de nivelare pentru optimizarea costurilor la fundatii.

Urmeaza etapa fundatiilor continue, cu pregatirea straturilor de dren si hidroizolare a fundatiei, implicit pozarea tuturor instalatiilor pana la cota +0.00.

O alta etapa este montarea structurii, formata din stalpi, grinzi si capriori la interax de 90 cm.

Inchiderile exterioare vor reprezenta o alta etapa in care se va face termoizolarea acoperisului si a peretilor, cu montarea straturilor de bariera de vapori la interior si a foliei anticondens la exterior. Dupa inchiderile exterioare se poate monta invelitoarea, in acelasi timp se pot face lucrari la interior ce presupun montarea peretilor interiori, finisaje pereti, pardoseli si tavane, iar ulterior se pot monta obiectele sanitare, termice si cele electrice.