Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 72 - ME4793

Proiectul nr. 72 - ME4793

Autor principal: Andreea Robu-Movilă, Daniel Movilă
Coautori: Claudiu Ionescu
Colaboratori arhitectură: Claudiu Ionescu (Start S.R.L) – proiectare de arhitectura
Colaboratori specialități: Diana Șerban (Grant Deviz) – deviz economic, Ioana Olteanu-Dontov (P.F.A. Olteanu-Dontov Ioana) – proiectare de structura, Luciu Răzvan-Silviu (Air-Projects SRL) – proiectare de instalații

High Tech. Low Cost

Cum se poate obține o locuință care să se defineasca în același timp prin calitate arhitecturală, spații rezonabile și cost redus? Considerăm că este momentul oportun ca în procesul de proiectare și execuție să se facă apel la optimizarea prin automatizare in vederea reducerii costurilor de operare a materii prime și scăderii timpului de montaj. Sistemul propus care include o componenta de noutate prin mecanismul de montaj tip “lego” este optim in vederea ansamblarii cu voluntari si se remarca de asemenea prin performante energetice deloc de neglijat.

Sistemul Timber-Frame WikiHouse, dezvoltat de o inițiativă britanică și gândit ca un sistem open-source – de la proiectare pana la montaj - poate răspunde la exigențele trasate de Habitat for Humanity în cadrul BigBuild prin:

A. Potrivit pentru BIG BUID. Voluntarii sunt piesa cheie din cadrul BigBuild, se pot implica în mai multe procese de construcție: montaj planșeu, montaj cadre, introducerea izolației din vată de sticlă în interiorul cutiilor formate de cadre și placajele exterioare, plasarea de folie hidrofugă pe exteriorul clădirilor și lipirea cu scotch specializat a foliei, montajul gips-cartonului pe interior (pereții rezultând foarte drepți ca urmare a tăierii precise la CNC, gips-cartonul se poate amplasa direct pe OSB, fără să se folosească sisteme UC-UV). Chiar și tabla pre-fălțuită poate fi montată de voluntari deoarece, după cotele din proiect se poate vorbi cu fabrica și se poate debita în module egale, ușor de ansamblat. Sistemul de fațadă ventilată-lambriu lemn a fost ales pentru că nu implică procese umede, e relativ ieftin și poate fi ansamblat tot de voluntari, după o schemă desenată, cu elementele deja tăiate la dimensiune (cât timp o parte din echipă intră în casă și placheaza cu gips-carton sau finisaje, pe exterior o echipă poate începe montarea fațadei, fără să fie nevoie să se aștepte ca după procedee de construcție umede).

Procesul de ansamblare a structurii+anvelopantă decurge astfel:

B. Procesele umede sunt minime, cu exceptia infrastructurii si instalatiilor care se executa in orice caz cu echipe specializate. Solutia a fost gandita ca tot ce tine de activitatea cu voluntari sa nu depinda de procese umede.

C. Controlul costului prin introducerea tehnologiei de prefabricare (tăierea pieselor la CNC- mașină cu comandă numerică) după schema de tăiere ce reiese din proiectare. Astfel se poate extrage exact cantitatea de plăci de OSB necesare construcției caselor, G code-ul este transmis spre debitare iar firma de debitare poate pregăti piesele necesare începând cu 3 săptămîni înainte. Intrucat piesele sunt modualre si relativ de mici dimensiuni pot fi transportate cu auto-utilitare și manipulate de voluntari.

D.Mobilier accesibil integrat - Scările, patul, canapeaua, bucatăria, scaunele și dulapurile se pot ansambla concomitent tot de către voluntari, design-ul fiind gândit tot pentru debitare la CNC și ansamblare facilă. Solutia propusa include aceste piese de baza, iar placile de OSB aferente au fost calculate in deviz.

E. Diversitatea Compozitiei Urbanistice

Modulele pot functiona si individual sau cuplate in diferite conformatii volumetrice ceea ce sprijina in mod semnificativ obtinerea unei compozitiei urbanistetice dinamice.

F. Eficienta energetică

Calitatea principală este oferita de etanseitatea crescuta a sistemului care inchide perfect imbinarile dintre plansee, pereti și invelitoare. Cu cei 25 cm de vata minerală, coeficientul U rezultat din calcul resultă 0,12W/m2K care include cladirea in standardele nZEB.

Masurile suplimentare de conformare a cladirii la standardul nZEb au fost considerate: