Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 73 - MB2308

Proiectul nr. 73 - MB2308

Autor principal: Andreea Ioana Bancu
Coautori: Matei Claudiu Bianu

Concept:

Conceptul proiectului a plecat de la ideea de simetrie a volumetriei. Aceasta abordare ne-a permis sa realizam un volum dinamic, dar usor de realizat din punct de vedere constructiv, deoarece limiteaza numarul de elemente ce necesita proiectare individuala si/ sau metode constructive diferite.

Arhitectura:

Am optat pentru o arhitectura cu linii simple si decisive, pentru a creea un element care sa aiba impact vizual, fara a incarca imaginea.

In designul spatiilor interioare am avut in vedre creerea de spatii rectanguare, usor de utilizat si moblat in diverse varinate. Acest aspect ofera diversitate de utilizare spatiului.

Acoperisul este elementul dominat al volumului, acesta coboara pe latura din spate a volumului, si impreuna cu soclul creaza un efect de continuitate. Acest gest ne-a permis sa cream efectul dinamic al volumului e care ni l-am dorit. In acelasi timp ajuta la protejarea locuintei impotriva intemperiilor, ceea ce ajuta la o durata de viata mai ridicata a cladirii, si are si proprietati termoizolante si de ventilatie superioare.

Volumul este unul simplu rectanular, cu 3 nise, mari, decisive, care marcheaza 3 elemente: 1 intrarile, 2 separarea locuintelor.

Am optat pentru a retrage intrarea si a o acoperi pentru a limita transferul de caldura intre exterior si interior. Aceasta nisa lucreaza impreuna cu windfang-ul pentru a asiguara o pierdere minima de caldura.

Elementele vitrate, au fost proiectate pentru a oferi un maxim de lumina, si pentru a lucra impreuna cu spatiu interior. Pentru living am optat pentru o fereasta pe colt, ce ajuta la deschidera spatiului. La dormitoare si windfang, am optat pentru o fereastra verticala, ce ajuta la iluminarea spatiului corespunzator si in acelasi timp ofera intimitate.

Dimensionarea lor a fost conceputa pentru a minimiza zona vitrata, pentru a evita transferul de caldura.

Instalatii termice:

Pentru a reduce costurile de incalzire, aceasta fiind una din principalele cheltuieli, am optat pentru o inaltime redusa a interiorului, insa nu incomoda din puncat de vedere visual, de 2,35m. Astfel am redus volumul de aer ce necesita incalzirea, fara a compromite spatial si calitatea acestuia.

Incalzirea locuintei se va realiza cu centrala termica electrica si/sau boiler pe baza de combustibili solizi (lemn).

Incalzirea camerelor se va face cu radioatoare simple din aluminiu.

Structura:

Am propus o structura simpla din lemn, ce se poate modula, pentru a usura construirea, in cadrul procesului de construire accelerata.