Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 74 - IR5314

Proiectul nr. 74 - IR5314

Autor principal: Arh. Iulia Pătru
Coautori: Arh. Raul-Damian Timiș
Colaboratori specialități: Mircea Alexandru Terec – structură, Dezideriu Alexandru Răzvanță – instalații, Bogdan Corăbean – instalații

Proiectul propune realizarea celor două locuințe cuplate pornind de la arhetipul casei cu acoperiș în doua ape, ușor de integrat în mediul rural de referință. Prin modul de cuplare decalat am urmărit fragmentarea volumetrică și adaptarea construcției la scara locului.

Astfel zonele de acces principal de pe fațada Sudică și cele de acces secundar de pe cea Nordică beneficiază de o delimitare vizuală între ele iar nevoia, uneori firească, de divizare cu gard a celor două proprietăți rămâne la latitudinea utilizatorilor.

Modul de așezare pe sit lasă posibilitatea extinderilor ulterioare păstrând relația funcțională dintre curtea din față și cea utilitară din spate. Astfel casa mică are loc pentru o extindere a amprentei la sol prin continuarea structurii, demontarea și reutilizarea peretelui timpan alcătuit din panouri ușoare (policarbonat celular și granule de polistiren). Casa mare se poate extinde prin realizarea accesului și amenajarea supantei mai ample.

Organizarea funcțională a spațiilor interioare se adresează modului de locuire preponderent rural – de la accesul secundar din bucătărie spre curtea din spate, copertina amplă, la curtea din față sub care se poate amenaja o terasa-pridvor, până la scări de acces din grătar zincat facil pentru păstrarea curățeniei în holul de acces.

Propunem structura din lemn de tip I-joist care este ușoară și permite asamblări rapide și ușor de verificat pe șantier. Alte avantaje ale acestor elemente de structură sunt calitatea controlată și faptul că pot fi livrate debitate conform proiectului. Acoperișul cu pantă de 45 grade este optim prin folosirea eficientă a materialelor și reducerea secțiunii elementelor. Interaxul elementelor de structură ține cont de dimensiunile plăcilor de închidere, diminuând la maximum pierderile de material.

Pentru eficiența termică am prevăzut elemente pasive precum copertinele care umbresc vara, dar iarna soarele pătrunde în casa, obloane la ferestre și un termosistem cu două straturi de izolație din care unul continuu pentru eliminarea punților termice.

Calculul pentru necesarul termic are valoarea de 6 kWh pentru casa mare, și 4kWh pentru casa mica. Eficiența energetică a clădirilor se înscrie în valoarea propusă prin standardul NZEB de 111 kWh/mp an.