Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 75 - AC1321

Proiectul nr. 75 - AC1321

Autor principal: Arh Silviu Musteata
Coautori: Arh. Veronica Sava

Propunerea a căutat să dea răspunsul la provocarea de a realiza locuințe accesibile, construite în regim de voluntariat, pentru familii aflate în stare de vulnerabilitate, cărora li se oferă o soluție de locuire adaptată contextului României, legii locuinței și posibilităților de producție, dar cu o valoare arhitecturală ridicată, care să schimbe percepția asupra acestor tipuri de construcții și implicit să contribuie la ieșirea din paradigma de stigmatizare a persoanelor vulnerabile.

S-a conceput un modulul de locuință (Core-House) de 6x7 m, pentru o familie monoparentală, 2 persoane, la care se pot adăuga travei de 3x7 m, obținându-se locuințe pentru 3, 4 sau 5 persoane. Pentru ca familiile să poată recompartimenta spațiile după necesitățile lor ulterioare s-a optat pentru un plan liber, elementele fixe fiind sistemul constructiv și anvelopanta (pereții exteriori și acoperișul) bine izolată termic, cf. standard UE Case Pasive.

Locuința are un living multifuncțional, o baie și două nișe, bucătăria și locul de dormit, acestea pot fi închise sau nu, după cum își dorește familia. Spațiul central și liber al livingului face posibilă instalarea unei sobe prin convecție, cu combustibil din lemn și derivate din lemn, un sistem simplu de încălzire, fără cazan, pompe, trasee, radiatoare. Zona de intrare este indirectă, conținând 2 zone intermediare, un pridvor și un windfang, pentru a accentua senzația de spațiu privat și sigur, având și rolul de eliminare a pierderilor de căldură. În zona pridvorului se află un spațiu de depozitare și uscare pentru lemne, cu o închidere ce permite ventilarea naturală. Spațiul liber din pod poate fi amenajat de familie într-o etapă ulterioară.

Pentru a reduce costurile cu infrastructura și a minimiza intervenția asupra sitului s-a ales un sistem de fundare cu fundații tip șurub, casele fiind ridicate de la sol, spațiul dintre ele și teren fiind umplut cu pietriș de râu care se continua în exterior perimetral pentru a asigura drenarea apelor pluviale, iar soclul casei va fi realizat din minigabioane.

Structura de rezistență din elemente din lemn masiv de rășinoase este formată din stâlpi, grinzi, contravântuiri, ferme cu popi, pane, căpriori și arbaletieri. Trama de baza de 3x3,5 m dă posibilitatea de a folosi lemn ecarisat, care este mult mai economic decât lemnul lamelat folosit pentru deschideri mai mari. La dimensionarea elementelor de structură s-a avut în calcul ca acestea să poată fi manipulate pe șantier de 2-4 persoane, nefiind necesară instalarea de mijloace mecanice. Pereții exteriori de tip sandviș vor fi executați in situ, la dimensionarea lor s-au luat în calcul dimensiunile brute ale produselor, astfel încât la montaj să se execute cât mai puține operațiuni de debitare.

Finisajele exterioare ale pereților au lambriu de rășinoase montat caplama cu vopsitorie de culoare albă mată. Ferestrele sunt din profil PVC gri antracit, geam tripan cu pretocuri de lemn natur, aparent în fațadă. Elementele constructive de lemn care sunt vizibile în fațadă rămân din lemn natur.

La interior ultimul strat al peretelui sandviș, panelul de rășinoase natur, va rămâne aparent, pentru a oferi o imagine caldă, dar și pentru a oferi familiilor posibilitatea personalizării lui în viitor și a elimina vopsitoriile la Big Build. Pardoseala va fi din podele de lemn, cu placări cu gresie la baie bucătărie și sub sobă.

Acoperișul are învelitoare din tablă prefălțuită, culoare gri antracit. Apa se va scurge direct de pe acoperiș pe sol și se va colecta în stratul de dren din pietriș din jurul casei. Acoperișul este orientat spre sud și are înclinația de 34 grade, acestea fiind condițiile optime pentru sistemul de panouri fotovoltaice, ce va asigura în viitor independența energetică a casei, fără costuri de exploatare din partea familiei beneficiare.