Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 76

Proiectul nr. 76

Autor principal: Anca Bondale
Coautori: Gheorghe Ciobanu
Colaboratori arhitectură: Ionuț Bucur

Casele KUNE

Nevoia de a diminua costurile acestor două case a stat la baza tuturor ideilor ce au generat soluțiile folosite, atât pe partea de arhitectură cât și pe partea de rezistență și instalații. Diminuarea costurilor nu înseamnă reducerea calității locuirii, ci mai degrabă eficientizarea tuturor soluțiilor arhitecturale și constructive.

Cele două case se îmbină simplu între ele. Casa mare se alipește cu peretele scurt la peretele lung al casei mici. Funcțiunile lor tehnice se alăturează pentru a reduce necesarul de circuite instalate, dar si pentru a reduce străpungerile, pentru a ușura și simplifica punerea în operă.

Un alt criteriu care a dictat compartimentarea este posibilitatea să crească în timp, odată cu mărirea familiei. Astfel spațiile mari se pot diviza în mai multe spații mici, și casa se poate extinde în exterior – terasa poate intra în anvelopa clădirii, siguranța structurală a acesteia fiind garantată din proiect și realizată în faza de construire inițială.

Extensia casei (terasa) reprezintă o adaptare a prispei tradiționale, în contextul actual. Terasa – prispă își păstrează vechile întrebuințări, dar și crează altele noi în dependență de nevoile și preferințele specifice fiecărei familii. Astfel ea devine elementul distinct ce face casa diferită de casele celorlalți, oferindu-i personalitate. Terasa devine spațiul care narează povestea familiei, fiind în același timp parte comună cu exteriorul și invită vecinul, comunitatea la „a povesti”. Proiectul crează doar cadrul acestei terase, permițându-i utilizatorului ca în timp să o închidă parțial sau total cu materiale diferite în funcție de utilizarea sa.

Sistemul constructiv folosit este panouri din lemn pregătite la fața locului, pe fundație din piloni de beton armat. Avantajul acestui sistem constructiv este că reduce considerabil costurile de fundare față de o fundație clasică din beton armat. Fiind o costrucție ușoară, nu era nevoie de o fundație grea, continuă. Panourile de lemn placate cu OSB și umplute cu 20cm de vata minerală asigura o anvelopă eficientă a caselor, și sunt folosite la acoperiș, pardoseală și pereți exteriori. Din considerente de minimizare a costurilor panourile au dimensiunile multiple cu dimensiunile foilor de OSB, reducând pierderile de material, iar montanții sunt pozitionați astfel încât să eficientizăm consumul de vată minerală. De asemenea greutatea lor minimă, oferă posibilitatea de punere în operă fără utilaje speciale. Finisajul uscat este preferat celui umed, din considerente de construire accelerată și punere în operă ușoară, cu mână de lucru ne instruită în domeniu.

Rezultatul este o intersecție a două volume simple de case, construite pe raționament de optimizare și eficientizare a soluțiilor arhitecturale și constructive, dar și de posibilitate de personalizare și flexibilitate în timp.