Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 78 - EA2109

Mențiune
Proiectul nr. 78 - EA2109

Autor principal: Arh. Elena-Rucsandra Zară
Coautori: Arh. Andra Ionel

Casa dintre prispe

Proiectul propune o locuință minimală, realizată cu mijloace și materiale comune și gesturi discrete de îmbunătățire a locuirii. Am reactualizat tipologia casei rurale și am căutat să păstram o măsura familiară în peisajul cultural al satelor din țară.

Partiu și scenarii de extindere

Prispa este elementul central în partiu, adiție neesențială conform legii, dar extrem de utilă în gospodăriile rurale. Pe prispă vecinii se pot întâlni la vorbă, familia poate lua masa la umbră, deseori ea devine atelier sau loc de făcut teme.

Din punct de vedere legal, terasa acoperită poate fi asimilată noțiunilor de logie sau balcon încât să facă parte din suprafața construită conform legii locuinței și să permită totodată păstrarea construcției ermetice într-o suprafață care se înscrie în buget.

Interiorul e format din două părți care se întrepătrund – una intimă dedicată zonei de noapte și alta dedicată activităților de zi cu zi. Dispunerea lor în proiectul propus este strâns legată de orientarea locuinței. Zona de zi este orientată către sud, iar zona de noapte e așezată spre nord. Ferestrele mari de pe fațada de sud au rolul de a lumina și totodată de a încălzi locuința iarna. Pe timp de vară, umbrirea dată de prispă și placarea ventilată cu tablă au rolul de a preveni supraîncălzirea.

Casele sunt gândite de la bun început cu zona de dormit supradimensionată. Pot fi locuite de familii cu copii mici pentru care se poate compartimenta ulterior spațiul. Dacă familia crește, casa se poate extinde prin mansardare în partea de sud a podului: planșeul este gândit să se poată decupa pentru a face loc unei scări, șarpanta e configurată încât să rămână loc pentru spațiu locuibil fără obstacole. Locuința poate fi extinsă și pe prispă, dar am dat locuitorilor posibilitatea să o păstreze pentru treburile gospodărești.

Sisteme și detalii constructive 

Detaliile de arhitectură pe care le-am adăugat cu parcimonie sunt gândite să se realizeze cu minime resurse. Cornișa, care pare prețioasă la prima vedere, se face din resturi de la cutarea căpriorilor. Cu ce mai rămâne și cu pierderile de OSB din șantier se pot încropi băncile de pe prispă.

Placarea cu gips-carton rezistent la foc este un gest pragmatic, dar și decorativ. Pentru simplificarea lucrărilor am propus un sistem întors: plăcile se prind mecanic direct de structura casei, iar rosturile și prinderile se acoperă cu șipci 10x40mm fixate tot mecanic. Instalația electrică se trasează prin pardoseală, cu ieșiri pe pereți și tavan mascate cu același tip de șipci.

Pentru diferențierea spațiilor, dar și din dorința de a păstra în proiect doar lucrările relevante, camerele de zi au pereții de OSB vopsiți alb, iar dormitoarele rămân cu OSB aparent. Astfel evităm timpii pierduți și mâna de lucru specializată pentru gletuire.

Riscul unui proiect de locuințe repetitive este impersonalitatea lor. Propunem două gesturi minimale de ameliorare: colorarea diferită a fațadei fiecărei locuințe și închiderea șantierului Big-Build prin plantarea câte unui pom fructifer ales de fiecare familie. Sunt două gesturi de apropiere între familia beneficiar și spațiul pe care urmează să îl locuiască. Pentru a amplifica pragmatismul, copacul poate fi un pom fructifer, precum cel din schemele caselor pasive, care înfrunzește vara și umbrește fațada, iar iarna permite soarelui să intre pe fereastră și să încălzească interiorul.

Comentariul juriului

„Juriul a evaluat acest proiect ca fiind o propunere de o calitate excepțională, o reactualizare a tipologiei casei rurale cu gesturi simple și eficiente de îmbunătățire a locuirii. Este apreciat conceptul general centrat în jurul prispei arhaice, dar și posibilitățile de dezvoltare pe verticală. Spațiul de locuit și suprafețele sunt decente și oferă o experiența a locuirii de înaltă calitate pentru familiile de tipul celor sprijinite prin programele Habitat for Humanity.”