Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 80 - DA4321

Proiectul nr. 80 - DA4321

Autor principal: arh. Liviu Daescu
Coautori: arh. Alexandru Dabija
Colaboratori arhitectură: stud. Arh. Bogdan Postole
Colaboratori specialități: ing. Claudiu Soare, ing. Vlad Petean

Consideram ca un spatiu coerent poate genera premisele formarii unei comunitati.

Pricipiile acestui spatiu sunt urmatoarele:

Proiectul nostru va propune un sistem modular al locuintelor de 20K si 30K si cuplarea lor cu avantajul fundatiilor comune si a traseului utilitatilor.

Prin aceste cuplari ansamblul poate fi construit insiruit.

Acesele in cele doua locuinte se fac prin extremitatile modulelor, prin doua spatii tip sera ce au rol de vestibul si spatiu de dezvoltare incrementala ulterioara.

Cele doua locuinte sunt proiectate modular pe structura de lemn si permite dezvoltarea ulterioara fara alterarea acestora.

Sistemul constructiv este in cadre de lemn din popi de 10/15 cm si permite flexibilitate prin posibilitatea recompartimentatii interioare fara a afecta structura - fata de un sistem timberframe autoportant.

Cele doua unitati cuplate se articuleaza printr-un spatiu comun acoperit si deschis, al carui rol este cel de accelerator social al comunitatii prin activitati comune ce se pot desfasura aici. 

Modul de implementare a investitiei propus de noi ofera urmatoarele avantaje:

-sunt satisfacute necesitatile functionale date prin tema si dezvoltarea ulterioara in timp este posibila in interiorul amvelopantei, atat prin folosirea spatiilor de deasupra baii si centralei termice ca spatii de dormit cat si prin posibila amenajare a unor spatii de locuit in actualele sere de acces.

Orientarea tine seama de directia Nord-Est, Sud-Vest a vantului predominant - Crivat, astfel modul de cuplare si asezare pe teren al cladirilor sa fie cat mai putin afectat de acesta.

Sistemul constructiv permite impartirea lucrarilor pe structura principala, structura secundara, inchideri exterioare, termoizolatie, inchideri interioare astfel incat este foarte flexibil si versatil in procesul de construire accelerata cu voluntari

Gradul de inovatie al propunerii este dat de anvelopanta continua prin folosirea a cat mai putine tipuri de materiale si modularea pe acestea:

In felul acesta avem 3 termoizolatii, cele doua adiacente date de :

Astfel locuinta poate atinge indicii de transfer termic pe elemente si consum energetic pentru a fi certificata Nzeb.

Etapizarea lucrarilor

1. Executie fundatii (sapaturi, cofraj, armatura, turnare beton, decofrare), structura principala de lemn (din popi de 5/15), instalatii exterioare (sapatura, pozarea conductelor si montarea caminelor) -cu muncitori specializati.

2. Executie structura secundara a pardoselilor unitatilor, executie structura secundara a peretilor exteriori si interiori a unitatilor - cu voluntari.

3. Executie structura si straturi exterioare sarpanta (montat OSB, folie anticondens, sipci + contrasipci), montaj invelitoare (tabla trapezoidala zincata) - muncitori specializati.. 

4. Executie inchideri pereti exteriori, montaj policarbonat, realizare piese mobilier fix din lemn - cu voluntari.

5. Executie instalatii interioare - sanitare, electrice, termice, montaj tamplarie exterioara, montaj tamplarie interioara, -cu muncitori specializati.

6. Executie inchideri interioare pereti, realiazare straturi suport si finisaje pereti / tavane (mai putin spatiile bailor) - cu voluntari.

7. Executie finisaje la interior specializate (finisaje bai, finisaj pardoseala, aparataj electric, mobilier), instalare centrala termica si proba de functionare -cu muncitori specializati.