Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 82 - PT1010

Proiectul nr. 82 - PT1010

Autor principal: Arh. Ileana Niculescu
Coautori: Arh. Laura Oniga, Arh. Theodor Dinu, Arh. Radu Stānescu, Arh. Paul Machedon

HOUSING for HUMANITY

Echipa își propune sa dea o calitate luminoasa si aeristă spațiului pe care în care vor locui familiile din medii defavorizate ale comunei Poduri. Dorim ca ei sa aibă experienta unui cât mai amblu spațiu, in interiorul căruia sa fie organizate funcțiunile casei. In acest sens, un cumul de funcții (bucătăria, dușul si wc-ul) sunt reoganizate astfel incât să creeze un tot volumetric, ce iși poate asuma rol definitoriu pentru modul de locuire al spațiului. În locuința de mici dimensiuni, acest volum este împins lateral astfel încât o ierarhie naturală se formează în jurului stâlpului de susținere. Pe de altă parte, in locuința cu 3 camere, acesta divide zona de zi de cea de noapte, acordând astfel intimitate domitoarelor. In acest fel zona de zi capata dubla expunere la soare în toate tipologiile de locuire prezentate, crescând seminificativ calitatea vieții.

Jocul cu transparențe al fatadei, în care sunt alternate geamuri si panouri de policarbonat, denotă o permeabilitate a construcției. Astfel înterior lumina va fi mereu reflectată din spatiul verde exterior. Reversibilatea acestui proces are insă frumosul efect, ca pe timp de noapte intreaga cladire să lumineaza imprejurimile, devenind astfel un punct de reper pentru comunitatea locală.

Din punct de vedere tehnic, a fost aleasă soluția fundației inșurubate, care facilitează scurtarea fazei incipiente a șantierului. O serie de 11 cadre identice si ridige din lemn sunt ridicate pe fundație și conectate cu grinzi si placaj. Numai cadrele dintre locuințe vor placate și izolate, restul fiind parte din spatiul locuit.

Am optat pentru a închide periferic constructia cu două straturi concentrice de placi din policarbonat, groase de 32mm si cu structura in X, care ne oferă multiple avantaje. Rapiditatea instalarii pe sit, care poate fi realizată și cu voluntari, calitatea translucidă care luminează din abundență interiorul, și nu in ultimul rând costurile reduse prin limitarea lucrărilor de finisaj atât la interior cât și la exterior.