Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 84 - OF3792

Proiectul nr. 84 - OF3792

Autor principal: SC CEC SOLUTIONS SRL – arh. Emilian Calota
Coautori: arh. Cosmin Bratu; arh. Costin Nistor, arh. Luay Baddour, arh.Cristina Dumitrescu; arh.int. Adrian Gaita
Colaboratori specialități: ing. Leonard Stefanescu - rezistenta; ing.Catalin Stefan - instalatii sanitare, termice, electrice

Pentru incadrarea in tema de proiectare si pentru concordanta cu modul de realizare a locuintelor in regim de construire accelerata cu voluntari, s-a optat pentru realizarea locuintelor pe structura din lemn, cu fundatii izolate si centuri continue din beton armat.

Acoperirea se va realiza in sarpanta, cu coama centrala si doua planuri simetrice de scurgere a apei.

Peretii exteriori dar si cei de compartimentare sunt realizati pe structura de lemn, termoizolati cu vata minerala la interior, placati cu gipscarton. Peretii exteriori sunt placati la exterior cu polistiren expandat pentru sporirea confortului termic.

Invelitoarea va fi realizata din tabla cutata, iar scurgerea apelor se va realiza printr-un sistem de jgheaburi si burlane din PVC.

Cladirile vor fi imprejmuite perimetral cu un trotuar de garda de 80 cm.

Din punct de vedere functional si planimetric, cele doua tipuri de locuinte sunt similare.

Sunt respectate suprafetele minime ale camerelor pentru fiecare functiune. S-a optat pentru un spatiu deschis in zona camerei de zi , a bucatariei si a locului de luat masa penru a profita de amplasarea in imediata apropiere a termosemineului, atat din punct de vedere functional cat si vizual ca element principal si compozitional al spatiului.

La locuinta conceputa pentru o familie compusa din trei membrii, se propune o circulatie verticala cu acces din zona camerei de zi, ce face legatura cu dormitorul de la mansarda.

Pentru a reduce la minim costurile de investitie dar si de intretinere a locuintelor, s-a optat pentru un termosemineu folosit ca si sistem de incalzire, echipat cu radiatoare din inox.

Accesul in cladiri se realizeaza din zona de Sud a terenului, din latura adiacenta strazii.

Pentru amplasarea pe teren a constructiilor s-a avut in vedere reglemetarile codului civil, astfel fata de limitele de proprietate, cladirile nu sunt pozitionate la mai putin de 0.80 m. Retragerea fata de limita strazii este pozitionata la 5.00 m, lasand astfel spatiu pentru un eventual parcaj auto.

Imprejmuirea terenului se va realiza cu gard din lemn, H maxim de 1.85 m ce va delimita atat loturile cat si constructiile de pe loturi, astfel fiecare locuinta va avea acces propriu din strada.

Plastica fatadelor este una simpla ce nu intra in contrast cu zona invecinata. S-a optat pentru finisajul decorativ de culoare alba a cladirilor, cu accente in zona soclului prin finisajul decorativ de culoare gri si prin folosirea lemnului aparent ce marcheaza muchiile volumelor.