Concurs de soluții
Acasă pentru umanitate
Proiect pilot pentru construcția în regim de voluntariat a două locuințe tip, accesibile
Prima paginăProiecteProiectul nr. 86 - AD2020

Proiectul nr. 86 - AD2020

Autor principal: arh. Diana Ileana Radu
Coautori: arh. Anamaria Olteanu
Colaboratori specialități: Liliana Rusu – deviz, Andy-Iulian Focșa – inginer rezistenta, Catalin Niculaie, Georgian Constantin, Mihai Ghițoi – ingineri instalatii

Modularitate si usurinta in asamblare:

Solutia se invarte integral in jurul ideii de MODUL. Vorbim aici atat de modullaritate din punct de vedere al componentelor constructiei cat si intreaga constructie in sine reprezinta un modul care poate fi cu usurinta implementat si replicat pe varii situri.

Un modul este o locuinta cuplabila. Anvelopa este identica iar prin utilizarea integrala a parterului obtinem “casa mica”. Pentru a face trecerea catre “casa mare” se foloseste si mansarda. Acest tip de abordare permite flexibilitate puntru viitoarele santiere Habitat for Humanity, in functie de scenariile sociale. Putem obtine 3 tipuri de alaturari de locuinta cuplata : mic+mic; mic+MARE; MARE+MARE.

La nivelul alcatuirii constructive, locuintele au fost gandite ca un joc de lego cu asamblare rapida si curata prin folosirea panourilor SIP. Infrastructura este compusa din fundatii pe micropiloti si placa aerata. Astfel nu sunt necesare lucrari de sistematizare verticala sau terasamente. Placa aerata asigura simultan cerintele de rezistenta, hidroizolare si termoizolare. O data placa de parter executata, fiecare din aceste case poate fi ridicata si inchisa in1 sau 2 zile. Pana la final mai e putin de lucru totusi, imbracand constructia cu inca un strat de termoizolatie si finisand cu tencuiala. Progresul rapid permite ca fiecare grup de voluntari sa poata vedea locuinta pe care o incepe terminata dar lasa si timp pentru creativitate. Pentru finisarea pardoselilor parterului, a peretilor si tavanului bailor si splashback-ul din bucatarie am ales vopsea poliuretanica. Rezistenta si usor de curata ea asigura protectia la umiditate si permite jocuri de colori. Pot fi facute personalizari cu stencil si tipare repetitive care, cu putin ajutor din partea unui coordonator arhitect, pot fi concepute de familiile partenere, impreuna cu voluntarii in timpul BIGBUILD.

Scenariu de dezvoltare:

Gabaritul general identic pentru toate locuintele lasa un grad de libertate viitorilor proprietare de a adauga camere prin compartimentari ulterioare, contruite de ei insisi. Mansarda este spatiul de expansiune principal. In cazul casei mari, mansarda poate fi impartita in doua camere mai mici. In cazul casei mici podul se transforma cu usurinta in mansarda prin daugarea scarii.